Сн.: catalog.libvar.bg   Днешният Аспарухов мост е вдигнат на мястото

...
Сн.: catalog.libvar.bg   Днешният Аспарухов мост е вдигнат на мястото
Коментари Харесай

Как кораб събори Аспарухов мост преди 44 години

Сн.: catalog.libvar.bg
 
Днешният Аспарухов мост е вдигнат на мястото на функциониращия преди този момент клапов мост, свързвал двата бряга на канала „ море-езеро “ след 1939 година, научи Moreto.net.

Старото оборудване имало преносима част, повдигаща се всякога, когато се постанова прекосяването на транспортен съд с по-голяма височина. Системата, била направена от немска компания, и се отваряла единствено за две минути и половина. Основите на моста били ситуирани на 12 метра дълбочина върху опора от кварцов пясък.

``
реклама

Вдигането на моста се налагало за корабите, които постоянно влизали поради товарите с въглища и дървен материал.

За да се понижи рискът кораб да се блъсне в моста, били сложени специфични колони, облицовани с дърво, които да поемат ударите от отклонилите се кораби и да ги насочват към отвора на моста.

Край на живота на моста, функционирал над 30 години, слага случай с плавателния съд „ Павел Постышев ”, който се блъска в него на 28 януари 1975 година. Корабът потегля от варненския рейд към пристанището във Варненското езеро. В следобедните часове водачът, насочващ придвижването, рапортува, че са съборили Аспарухов мост. Случилото се нарушава всички информационни връзки сред двата бряга.

Причината за случая се оказват пропуски в работата на екипажа. Кормчията реагирал постепенно на подаваните команди. Така не могъл сполучливо да отклони носа на кораба от отбивача преди моста. Капитанът пък не съумял да даде съответни команди и плавателният съд се забил в оборудването.

Тогавашните държавници намират решение с краткотрайни мостови уреди, които възвръщат връзката сред двата бряга. Откриването на новия Аспарухов мост, издигнат за 3 години, се случва през 1976 година.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР